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The potency of lemon ( Citrus limon L.) essential oil to control some fungal diseases of grapevine wood

Ammad, Faiza and Moumen, Oussama and Gasem, Abdelbaset and Othmane, Salam and Hisashi, Kato-Noguchi and Zebib, Bachar and Merah, Othmane The potency of lemon ( Citrus limon L.) essential oil to control some fungal diseases of grapevine wood. (2018) Comptes Rendus Biologies, 341 (2). 97-101. ISSN 1631-0691

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Official URL: https://doi.org/10.1016/j.crvi.2018.01.003

Abstract

This study aimed to evaluate the in vitro antifungal activity (AA) of the essential oil (EO) of lemon (Citrus limon L.) against three pathogenic fungi attacking grapevine wood. The composition of the EO was also studied. Ten volatile components were identified by gas chromatography–mass spectrometry. The results showed that the EO consists of volatile components where monoterpene hydrocarbons are the most abundant ones. Four major components were identified, which represent 99.9% of the total EO (limonene, neral, ß-pinene, and ?-terpinene). The AA of the EO was evaluated against three pathogenic fungi attacking grapevine wood (Eutypa sp., Botryosphaeria dothidea, and Fomitiporia mediterranea). The results showed that the EO exerts AA against all tested fungi and significantly inhibits their growth. Eutypa sp. is the most sensitive fungus. These results show, for the first time, a new use for the EO of lemon (C. limon L.) to control fungal diseases of grapevine wood. Résumé Cette étude examine l’activité antifongique in vitro (AA) de l’huile essentielle (EO) de citron (Citrus limon L.) contre trois champignons pathogènes du bois de la vigne. La composition de l’EO a également été étudiée. Dix composants volatiles ont été identifiés par chromatographie en phase gazeuse–spectrométrie de masse. Les résultats ont montré que l’EO est constituée de composants volatils où les hydrocarbures de monoterpènes sont majoritaires. Quatre composants principaux ont été identifiés, ce qui représente 99,9 % de l’EO totale (limonène, néral, ß-pinène et ?-terpinène). L’AA de l’EO a été évaluée contre trois champignons pathogènes du bois de vigne (Eutypa sp., Botryosphaeria dothidea et Fomitiporia mediterranea). Les résultats ont montré que l’EO exerce une AA contre tous les champignons testés et inhibe de manière significative leur croissance. Eutypa sp. a été le plus sensible. Ces résultats montrent, pour la première fois, une nouvelle utilisation pour l’EO du citron pour lutter contre les maladies fongiques du bois de vigne.

Item Type:Article
HAL Id:hal-02374062
Audience (journal):International peer-reviewed journal
Uncontrolled Keywords:
Institution:Other partners > Kagawa University (JAPAN)
Université de Toulouse > Institut National Polytechnique de Toulouse - Toulouse INP (FRANCE)
French research institutions > Institut National de la Recherche Agronomique - INRA (FRANCE)
Université de Toulouse > Université Toulouse III - Paul Sabatier - UT3 (FRANCE)
Other partners > Université de Saâd Dahlab Blida - USDB (ALGERIA)
Other partners > Agronutrition (FRANCE)
Laboratory name:
Statistics:download
Deposited On:21 Nov 2019 11:48

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