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Ethanol vapours limit Botrytis development over the postharvest life of table grapes

Chervin, Christian and Westercamp, Pascale and Monteils, Ghislaine Ethanol vapours limit Botrytis development over the postharvest life of table grapes. (2005) Postharvest Biology and Technology, vol. 3 (n°3). pp. 319-322. ISSN 0925-5214

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Official URL: http://dx.doi.org/10.1016/j.postharvbio.2005.02.001

Abstract

The application of ethanol vapours has been optimised over two seasons in order to prevent rot development, caused by Botrytis cinerea, and stem browning in 'Chasselas' table grapes. At a dose rate of 2 ml per kg of grapes, ethanol vapour was as effective as sulphur dioxide pads. Consumer panels detected no significant difference in sensory perception between controls and treated grapes. The ethanol vapour treatment could be easily implemented by the table grape industry since the technology is similar to sulphur dioxide treatment.

Item Type:Article
Additional Information:http://www.elsevier.com/wps/find/journaldescription.cws_home/503313/description#description TITRE en français : Les vapeurs d'éthanol limitent le développement de Botrytis durant la période post-récolte des raisins de table RESUME en Français : L'application de vapeurs d'éthanol a été optimisée sur deux saisons, afin de limiter le développement de pourriture, provoquée par Botrytis cinerea, et le brunissement des tiges des raisins de table Chasselas. À la dose de 2 ml kg-1 de raisins, les vapeurs d'éthanol étaient aussi efficaces que des "pads" de dioxyde de soufre. Les panels de consommateurs n'ont détecté aucune différence significative dans la perception sensorielle entre les témoins et les raisins traités. Le traitement avec des vapeurs d'éthanol pourrait être facilement mis en œuvre par l'industrie du raisin de table puisque la technologie est similaire aux traitements actuels avec du dioxyde de soufre.
Audience (journal):International peer-reviewed journal
Uncontrolled Keywords:
Institution:French research institutions > Institut National de la Recherche Agronomique - INRA
Université de Toulouse > Institut National Polytechnique de Toulouse - INPT
Other partners > Centre d'Expérimentation Fruits et Légumes - CEFEL (FRANCE)
Other partners > Centre Technique Interprofessionnel des Fruits et Légumes - CTIFL (FRANCE)
Laboratory name:
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Deposited By:INVALID USER
Deposited On:07 Mar 2008 14:57

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